1893 yılında doğan Şükrü Dölek, atletizme Galatasaray Lisesi'nde başladı. İri Cemal, Şair Kazım, Babikyan gibi isimler ile birlikte döneminin en ünlü sürat koşucularından biri oldu. Sporseverler arasında Silifkeli Şükrü olarak tanındı.
22 Mayıs 1914’te İttihad Kulübü çayırında yapılan ve Alman Goeben zırhlısından sporcuların da katıldığı yarışmalarda 100 metrede 11 saniyelik bir derece elde etti. Bu derece o zamanlar bir federasyon olmadığı için rekor olarak kayıtlara geçemedi ama bugün bile takdirle karşılanmakta. Aynı yarışlarda ağırlık atmada da birinci oldu. Bu organizasyonu izleyen Bahriye Nazırı Cemal Paşa da ödüllerin dağıtımı esnasında Galatasaray Mektebi’ni takdir eden bir konuşma yaparak, “Şimdiye kadar memlekete pek çok zeki insanlar yetiştiren Galatasaray Mektebi’nin bundan sonra hem zeki, hem de güçlü insanlar yetiştireceğini” söyledi.
Silifkeli Şükrü'nün, atletizmin beşiği Union Club sahasında, şortu yırtıldığı için bahçıvan pantolonuyla katıldığı bir yarıştaki 11.1’lik bir derecesi sonrası rekorunun gerisinde kalması nedeniyle yaşadığı üzüntü, nesilden nesile aktarılan atletizm hikayeleri arasında. Şükrü, uzun atlama yarışlarında da birincilikler kazandı.
1910’lu yılları ilk yarısına damga vuran bu ikonik sporcu, Galatasaray Spor Kulübü’nde yönetim kurulunda yer aldı. Atletizmi bıraktıktan sonra memleketi Silifke’ye dönerek çiftçilikle uğraşan Dölek, atletizm müsabakalarında hakemlik yaptı.
Ünlü sprinter, 1983 yılında, son röportajını doğduğu memleketinde verdi. GS Kulübü şeref üyesi Dölek, kendisiyle röportaja gelen muhabire, sporculuk günlerden fotoğrafını göstererek, ''Galatasaray Kulübü'ne gittiyseniz, tam karşıdaki duvarda bu resmin büyüğü asılıdır'' dedikten birkaç hafta sonra hayata gözlerini yumdu.
|
|