1905 yılında dünyaya gelen Ayetullah Emin, 74 okul numarasıyla Mekteb-i Sultani’ye kaydoldu. Babası Mehmet Emin Bey de okulda tarih olarak görev yapmaktaydı. Resme özel bir yeteneği vardı.

Sınıf arkadaşlarından Suat Faik Başar’ın aktardığına göre sıra arkadaşı Şinasi Raşit ile birlikte 1923 yılında Kara Kedi dergisini yayınlamaya başladı. Bir yandan gazetenin sayfalarını temize geçerken bir yandan da sayfaları özellikle de kapak vazifesi gören ilk sayfayı çizimleriyle süslemekteydi. Halen Galatasaray Müzesi koleksiyonunda iki cildi bulunan bu dergi Galatasaray Lisesi’ndeki yaşamı anlatmaktaydı.

Yine Suat Faik Başar’ın ifadesiyle bir defasında Kara Kedi’nin kapağında basit ve fakat zarif çizilmiş bir ‘Gayın’ ile ‘Sin’ yer aldı. Bu kapak Galatasaray logosunun görüldüğü ilk mecra olarak Kara Kedi dergisini tarihte özel bir yere koydu.

Bu çizimin nasıl kulübün resmi logosuna dönüştüğüne dair bilgiler biraz flu. Yaygın anlatı, 1923 yılında Şinasi Raşit tarafından kongreye getirilen bir rozet ve büyük bir resim kağıdı üzerine yapılan çizim ile Galatasaray’ın resmi logosuna kavuştuğu yönünde. Kara Kedi’lerden birinin son sayfasında yine Ayetullah Emin tarafından logonun Latin harflerine uyarlanmış, mozaikli versiyonu yapışık. Altındaki imzanın tarihi 1929. Ancak İzzeddin Çalışlar’ın Sultani dergide kaleme aldığı ve bu metnin de büyük kısmının alıntılandığı yazıda ‘Buna dayanarak günümüzdeki logonun Harf Devrimi sonrasında kullanıldığı varsayılıyor. Kulübün resmi sitesindeki anlatım da böyle diyor. Oysa iki logonun aynı anda kullanıldığını, yani G’nin üst ucu farklı olsa da 1927 öncesinde de Latin harfli logolu anı nesneleri üretilmesinden anlayabiliyoruz’ notu bulunuyor.

Galatasaray tarihine önemli bir miras bırakan Ayetullah Emin, 1925’te Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra Tıbbiye’ye girdi. 1931 yılında ise genç yaşta aramızdan ayrıldı.


Ayetullah Emin'in çizimi.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi