1964 yılında İstanbul’da doğdu. Satranca 1970’li yılların başında başladı. 1975’te Galatasaray Lisesi’ne girdi. Mekteb-i Sultani’yi tercih etmesinde okulun satranç kültürünün olmasının etkisi büyüktü. Aynı sene ilk turnuvasına katıldı. 1977-1983 yılları arasında gençlerde farklı yaş kategorilerinde Türkiye şampiyonlukları kazandı. 1982, 1983 ve 1984 yıllarında ise liselerde Türkiye şampiyonu oldu. 1978’de ilk kez Milli Takım’da yer alan Atalık, 1983’te Balkan Takımlar Şampiyonası’nda altın madalya kazanmanın mutluluğunu yaşadı.

Büyükler kategorisine terfi ettikten sonra da başarılarını sürdüren Suat Atalık, 1985’te FM (FIDE ustası) unvanını aldı. 1987 ve 1988 yıllarında Türkiye şampiyonu olan Atalık, 1988’de Selanik’te düzenlenen ve Kasparov, Karpov gibi çok önemli isimlerin katıldığı Satranç Olimpiyatları’nda 1.masada yarışan Suat Atalık, bronz madalyayı kazanarak Türkiye’ye uluslararası alanda büyük bir başarı kazandırdı. 1988, Atalık’ın IM (Uluslararası usta) unvanını elde ettiği sene olarak da Suat Atalık’ın kariyerinde özel bir tarih oldu.

Galatasaray Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan Atalık, askerliğini yaptıktan sonra Romanya Ligi’nde oynamaya başladı. 1994’te GM (Büyükusta) unvanını aldı. Suat Atalık, bunu başaran ilk Türk satranç oyuncusu olarak tarihe geçti. 1997’de Avrupa Takımlar Şampiyonası’nda birinci masada altın madalya aldı. 1999’da Türkiye Satranç Federasyonu ile yaşadığı sorunlar nedeniyle Bosna-Hersek Milli Takımı adına yarışmaya başladı. 2000 senesinde bu ülkenin Sarajevo takımıyla Avrupa Kulüpler Şampiyonası’nda birincilik sevinci yaşadı.

2005’ye yeniden Türkiye adına yarışmaya başlayan Suat Atalık, 2008’de bir kez daha Türkiye şampiyonu oldu. Ancak Türkiye’de yaşadığı sorunlar devam etti. Birçok farklı ülkenin liginde mücadele eden Suat Atalık, uluslararası turnuvalarda büyük başarılara imza attı. Çeşitli senelerde Dünya Satranç Federasyonu’nun rating listesinde ilk 100 içinde yer aldı. Önemli isimlere antrenörlük yapan Suat Atalık, Cumhuriyet gazetesindeki yazılarıyla satrancın ülkemizde gelişimine katkıda bulundu. Kendisi gibi Büyükusta unvanı olan Ekaterina Atalık ile evli olan Suat Atalık, son yıllarda gençleri yetiştirmeye yönelik çalışmalara ağırlık verdi.



Suat Atalık, 1980'de Le Havre kentinde düzenlenen şampiyonada.

Birçok uluslararası turnuvada mücadele eden Suat Atalık, önemli başarılara imza attı.

Suat Atalık, Türkiye'nin Büyükusta unvanlı ilk satranç oyuncusu oldu.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi