Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşı Kılıç Ali ve Hümeyra Hanım’ın oğlu olarak 1918 senesinin ilk gününde İstanbul’un Bakırköy ilçesinde dünyaya gelen Gündüz Kılıç, ailesiyle birlikte çocukluk yıllarında bir dönem Ankara’da yaşadıktan sonra, okul çağına geldiğinde ilk olarak Feyziye Mektepleri Vakfı’na yazıldı. Ertesi sene ise Galatasaray Lisesi’nin ilk mektebine geçerek birinci sınıfa kaydoldu. Mekteb-i Sultani’de sınıf maçlarıyla başlayan futbol macerası Galatasaray Kulübü’nde devam etti. Önce genç takımda oynadı, 1935 yılında ise birinci takıma terfi etti. 1952 yılına kadar devam eden futbolculuk kariyerinin çok büyük bölümünü sarı-kırmızılı forma altında geçirdi. Tahsil için gittiği Almanya’da Hannover 96’da özel maçlara çıktı. Askerlik ve memuriyet dönemlerinde Ankara’da Stadyum, Uçaksavar ve Ankara Demirspor takımlarında forma giydi. Vazife için bulunduğu Zonguldak’ta da futbol oynadı. 1948-1949 sezonunda Galatasaray ile İstanbul Ligi, 1947’de ise Ankara Demirspor ile Türkiye Futbol Birinciliği şampiyonlukları kazandı.

Henüz 30 yaşındayken ve aktif sporcuyken Galatasaray’ın 1948’deki kongresinde idare heyetine teknik üye olarak seçilen Gündüz Kılıç, ‘umumi kaptanlık’ görevini üstlendi. Kılıç, futbolu bıraktıktan hemen sonra 1952’de Galatasaray’daki ilk çalıştırıcılık deneyimini yaşadı. 4 farklı dönemde sarı-kırmızılıların teknik patronu oldu. Galatasaray’ın başında 2 İstanbul Profesyonel Ligi, 2 Milli Lig, 3 Türkiye Kupası, 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu kazandı. Sarı-kırmızılılar, Avrupa kupalarında ilk maçını onun yönetiminde oynadı. Gündüz Kılıç’ın çalıştırdığı Galatasaray, 1962-1963 sezonunda Dinamo Bükreş ve Bytom takımlarını eleyerek Şampiyon Kulüpler Kupası’nda çeyrek final oynayarak bir ilki gerçekleştirdi. Aralarında Metin Oktay’ın da bulunduğu değerli isimlerin Galatasaray’da oynamasını sağladı. Vefa, Feriköy, Altay ve Beşiktaş, Kılıç’ın görev yaptığı diğer kulüp takımları oldu. Gündüz Kılıç, ülkemizde teknik direktörlük kavramını yerleştiren isim olarak futbol tarihimizde özel bir yer aldı.

Döneminin en başarılı forvet oyuncularından olan Gündüz Kılıç, 11 kez milli oldu, 5 gol attı. 1951’de Berlin’de Türkiye’nin Batı Almanya’yı 2-1 yendiği karşılaşmada forma giydi. 1949 Akdeniz Kupası’nda ve 1948 Londra Olimpiyat Oyunları’nda ay-yıldızlı ekibin kadrosunda yer aldı. 1954 yılında Milli Takım’ı çalıştırdı. Türkiye Futbol Federasyonu’nda danışman olarak da görev alan Kılıç, çok genç yaşta Galatasaray dergisinde başlayan spor yazarlığı kariyerini ilerleyen yıllarda Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde sürdürdü. 'Baba' lakabıyla anılan Gündüz Kılıç, 1980 yılında aramızdan ayrıldı.



Gündüz Kılıç, genç yaşta sırtına geçirdiği Galatasaray formasını uzun yıllar başarıyla taşıdı.

11 kez ay-yıldızlı formayı giyen Gündüz Kılıç, A Milli Takım'da kaptanlık da yaptı.

Galatasaray'ın unutulmaz teknik direktörlerinden olan Gündüz Kılıç, sarı-kırmızılıları 4 farklı dönemde çalıştırdı.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi