Sinan Erdem, 1927 yılında Manisa’da doğdu. Yeşilköy İlkokulu’nu bitirdikten sonra Galatasaray Lisesi’ne girdi. Okul yıllarında ilgi gösterdiği sporlar futbol, boks, yüzme, voleybol ve basketboldu. Fakat sporculuk kariyerini bunların içinde kendi ifadesiyle en zayıf olduğu voleybolda yaptı. İlk kulübü dönemin en güçlü takımı Beyoğluspor’du. Sarı-siyahlılarla İstanbul ve Türkiye şampiyonlukları sevinci tattı. Yıllarca kader birliği yaptığı Ayhan Demir’in davetiyle Galatasaray’a geçti. Sarı-kırmızılı forma altında şampiyonluklarına yenilerini ekledi.

Sinan Erdem, Milli Takım’ın 1953 yılında oynadığı ve tarihinin ilk maçı olan Yugoslavya mücadelesinde yer aldı. 1954’te Ay-yıldızlı ekibin kaptanı oldu. 1956’da Prag’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda milli formayı giydi. İstanbul Hukuk Fakültesi’nde okuyan Erdem, Türk Üniversite Takımı’nda da yer aldı. Aynı zamanda başarılı bir tenisçiydi. Galatasaray’da oyuncu - antrenör olarak çalıştırıcılığa başlayan Sinan Erdem, askerlik görevi esnasında Kolej’in kadın takımında, Demirspor’da ve Harp Okulu’nda antrenörlük yaptı. 1959’da A Milli Takım’ın antrenörü oldu. Aynı yıl Akdeniz Oyunları’nda takımın başındaydı. Daha sonra Kadın Milli Takımı’nı çalıştırdı ve Millileri 1963 Avrupa Şampiyonası’nda yönetti.

1958 yılında kurulan Voleybol Federasyonu’nda genel sekreter olan Sinan Erdem, 9 yıl bu mevkide kaldı. 1964’te Uluslararası Voleybol Federasyonu’nda göreve başladı. 1972’de bu kurumun Organizasyon Komitesi’nin başkanı oldu. Erdem sırasıyla; Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi genel sekreter yardımcılığı (1974-1983), genel sekreterliği (1982-1989), Akdeniz Oyunları Teknik Komite üyeliği (1983-1986), Yeşilyurt Spor Kulübü’nde başkanlık (1987-1988) görevlerinde bulundu. 1988’de Uluslararası Olimpiyat Komitesi temsilciliğine seçildi. Aynı yıl Akdeniz Oyunları Yönetim Kurulu’na girdi. 1989’da seçimle Türkiye Olimpiyat Komitesi’nin başına geçen Sinan Erdem, vefatına kadar bu görevi sürdürdü. Teknik delege, TMOK temsilcisi ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi temsilcisi olarak 9 Yaz, 4 Kış Olimpiyatı’nda bulundu. TMOK’ta başkanlık yaptığı sürece İstanbul’un Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapması için büyük çaba harcadı.

Bir dönem gazetecilik de yapan Erdem, 'Uçantop Alantopu Masa Topu Terimleri Sözlüğü' ve 'Adanmış Bir Hayat' adlarında iki kitap yazdı. Legion d’honneur nişanına sahip olan Sinan Erdem 2003’te vefat etti. Adı, İstanbul’da bulunan ülkemizin en büyük spor salonuna verildi.



Sinan Erdem (en sağda), Galatasaray'ın 1955'teki kadrosunda.

Sinan Erdem, A Milli Voleybol Takımı'nda antrenörlük yaptı.

TMOK'ta 14 yıl başkanlık yapan Sinan Erdem, Olimpiyat Oyunları'nı İstanbul'a getirebilmek için büyük mücadele verdi.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi