13 Ağustos 1903’te, babası Şeyhülislam, Senatör, (Ayan Azası) Evkaf ve Adliye Nazırlığı’nda bulunan Mustafa Hayri’nin Mahkeme Reisi olarak bulunduğu Şam’da dünyaya gelir. Çocuklarının eğitimi konusunda çok titiz olan, en az iki lisan bilmeleri gerektiğini düşünen Mustafa Hayri, çocuklarını Nişantaşı İngiliz Mektebi’ne verir, yatılı okutur. Birinci Dünya Savaşı sırasında okul kapanınca, Mustafa Hayri’nin mahdumları ortada kalırlar. Hayri Efendi, Suat Hayri’yi o günlerde Tevfik Fikret’in de görev yaptığı Robert College’e kaydettirmek istese de, ünlü şairin yönlendirmesiyle oğlunu Mekteb-i Sultani’ye yazdırır. Hayri Efendi siyasi akidelerinin uyuşmadığı Tevfik Fikret’in tavsiyesini dinlemiş, ortanca ve büyük oğlunu Mekteb-i Sultani’ye vermiştir. Daha sonra abilerine ‘tekne kazıntısı’ Münip de katılacaktır.

Ürgüplüler savaş sonuna kadar Mektepte düzenli bir eğitim görürler. Suat Hayri küçük yaşlardan itibaren sporla ilgilenmeye başlar. Daha çok Mektebin atletizm ve futbol sahalarında koşturur. İstanbul’da ilk kez düzenlenen ‘’Karda Sokak Koşusu’’ nun hazirununda Suat Hayri de vardır. Buz üzerindeki sokak dansında kendisine Galatasaray ailesinden Ömer Besim, Şeyda Rıza, Şinasi ve Kerim de eşlik eder. Mektepte hem sınıf hem de atlet arkadaşları arasında Vildan Aşir (Savaşır) Vedat(Abut) ve Hayri Cemil (Gönen) vardır.

Suat Hayri atletizme olduğu kadar futbola da heveslidir. Mektebin okul takımının değişmez oyuncusudur. Fakat kuvvetli ciğeri onu ancak Galatasaray ikinci takımına kadar taşır, ötesine gidemez. Suat Hayri, Galatasaray Lisesi’nin sıralarında birçok kıymetli arkadaşıyla beraber ter döker: Hariciyeci Mehmet Dostel, Milletvekili Nurettin Alpkartal, GS Kulübü ve Lise futbolunun unutulmaz figürü Muslihiddin Peykoğlu, atletizm ve teniste önemli izler bırakan Vedat Abut, Profesör Cabir Sepen, Tekel Genel Müdürlüğü’nde bulunmuş Hürrem Şeren, Büyükelçi Cemil Vasfi, maruf futbolcu Hayri Cemil Gönen bir çırpıda sayılabilir.

Sait Çelebi’nin eseri Spor Alemi dergisini yaşatmak için Galatasaray Lisesi’ndeki satışını sınıf mümessili arkadaşlarıyla idare eden Suat Hayri, 22 Nisan 1926—1 Kasım 1926 tarihleri arasında haftalık ‘’Şa Şa Şa’’ dergisini Dede Muhittin ve bazı arkadaşlarının desteğiyle neşreder. Yazar kadrosu içinde Hasan Basri, İzci Ethem, Ahmet Robenson, ‘Kulak Misafiri’ ve bizzat kendisinin bulunduğu dergi, Galatasaray futbol takımını desteklemek üzere, GSL nin çeşitli spor takımlarında görev alan sporcular tarafından çıkartılmıştır. ‘’Şa Şa Şa’’ dergisinin, spor dergiciliğinde pek çok ilke imza attığı görülür. Bir spor kulübü için özel sayı hazırlayan ilk dergi olan ‘’Şa Şa Şa’’ ilk spor yarışması düzenleyen mecmua olma unvanını da taşır.

Hayata mütercim olarak start veren Suat Hayri Ürgüplü, katiplik, hakimlik, müşavirlik, avukatlık, mebusluk, vekillik ve elçilik koşularından sonra ipi Senato Başkanlığıyla göğüsler. Bu süreçte 20 Şubat 1965 - 27 Ekim 1965 tarihleri arasında başbakanlık koltuğunda oturur. Ayrıca Gümrük ve Tekel Bakanı olarak da vazife yapar. Eşi, hukuk insanı Nigar Hanımın da vurguladığı gibi Suat Hayri prensiplerinin peşinden yorulmadan ‘koşmuştur’.Taa ki! 1981 yılının 26 Aralık gününe kadar.



Atletizm ile ilgilenen Suat Hayri (sol başta), aralarında Ömer Besim'in de bulunduğu dönemin ünlü atletleri ile birlikte.

Ürgüplü (solda), Bonn Büyükelçiliği günlerinde. Yıl 1952. Galatasaraylı Devlet Adamı, hararetle konuşan Adenauer’u sükunetle dinliyor.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi